Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylbloggen

Världens bredaste bockstyre

Jag och mitt gäng var tidiga med breda saker. Redan 2000 hojade vi i Hellas, Nacka-skogarna på Mavic:s renodlade downhill- och skivbromsfälgar D321 skodda med Continental Vertical ProTection 2.3:or. Några år senare gick vi upp till att köra på Nokians gargantiska Gazzaloddi 3.0:or framtill på våra singlespeed-riggar. Enkelt, fett och kul. De breda fälgarna låter däcket att pösa ut och vara sig själv för en stund. Nästan som när man avslappnad och mosig efter en lång arbetsvecka rinner ner i soffan på fredagskvällen utrustad med grova chips, kall Cola och nyladdad fjärrkontroll. Man låter sin lekamen ta PLATS!

poppi_1024x1024
Crust Bikes feta bockstyre – vi gillar!

Våra styren – oavsett om de satt på mountainbike eller asfaltscyklar – kom inte heller undan. Styren som kändes breda och trevliga byttes snabbt ut mot såna som lät oss bända och dra med ännu mer hävstång. 66 gick till 71, 76 och 78 centimeter brett styre för min stighoj. Jag har länge närt en fundering på att försöka prova ett lättare motorcykelstyre med lagom rise som ligger kring 800 millimeter. Bara för att jag är nyfiken.

Min landsvägscykel har också blivit kittad med styren som är bland de bredare. Enligt alla man frågar så ska styrbredden stå i skarp relation till storleken på cykeln. Ergo så ska en 50cm-hoj ha ett 38-styre hela vägen upp till ett 46 brett styre för cyklar storlek XL/58 och större. Detta på grund av aerodynamiken/etc.

Annons
widebar_1024x1024
En heltrevlig randonneur-knyck lovar att händerna kommer vila bekvämt på bromshandtagen

Jag har aldrig köpt detta. Vässar du på timrekordet så finns det ett skäl att trimma ner alla orsaker till luftmotstånd ner till makronivå, men själv så lägger jag större vikt vid bekvämligheten på cykeln. Alltså sitter det ett 46 centimeter brett styre på min asfaltsracer som är i storlek Medium. Och jag skulle vara intresserad av att prova ett ännu bredare bockstyre. Tillverkar någon ett 50 centimeter-plus brett styre?

910981ff080db851ddf05fa8df30ef12_1024x1024
Styret är så brett att en fet väska får plats mellan bockarna

Därför blev jag så glad när min partner-in-crime TJ tipsade mig om den här lilla indietillverkaren i Staterna – Crust Bikes. Crust har en rad intressanta produkter för folk som aldrig kommer att tävla. Med andra ord de allra flesta av oss vanliga cyklister. Crust har ett högintressant styre på programmet – ett bockstyre som ser ut att vara bortåt 75 centimeter brett med en trevlig uppåtknäck till bocken. Kanske inget för cyklister som siktar på PostGirot-Open, men för oss som gillar bredd så ger vi den två feta tummar upp bara för att alternativet finns. Styret är slutsålt men lovas att finnas i lager igen nu i april…

Erol Orhun
Nyfiken, frågvis, vetgirig. Om allt och alla. Antal hjul är inte så noga, men fordon på två och fyra hjul har alltid spelat hårdare, högre och härligare på hjärtats strängar. Intresserad av allt som är intressant i världen. Första cykeln? En metallic-blå GX 2000 med halvmeters limp-sadel. Sedan en TBG, en Miyata, en Bridgestone, ett par Bottechia, en Kona... Och det var innan intresset fick verkshöjd på allvar. Skriver mest om prylar. För det är roligast.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.